In de wereldwijde gezondheidszorg gaat ieder jaar zeven biljoen euro om (dat zijn twaalf nullen). Een onwaarschijnlijk bedrag en veel van die omzet wordt nog op een traditionele manier ingezet. Het geld gaat naar de gemaakte afspraken en de behandelingen, de uitkomsten daarvan zijn secundair. Het wordt dat dat die focus gaat veranderen, meent Jeroen Tas, CEO Connected Care & Health Informatics bij Philips. Kansen in de digitalisering van de zorg blijven onbenut.
“We hebben nog altijd wereldwijd te maken met zorgsystemen die gefocust zijn op input, niet op output”, vertelt Tas tijdens de ICT&Health Experience in Utrecht “Er is een enorm raakwerk aan regels opgesteld om in deze systemen de kwaliteit van zorg te beheersen. Maar dat leidt er niet toe dat mensen ook echt een betere kwaliteit van leven krijgen, terwijl de mogelijkheden er wel zijn.” De mogelijkheden die Tas aanhaalt, liggen op het gebied van digitale gezondheidszorg en de ontwikkelingen die zich de laatste jaren hebben afgespeeld.
De nieuwe toepassingen worden nog amper ingezet om behandelingen preventief te voorkomen. “Denk daarbij alleen al aan chronische ziekten en aandoeningen”, vervolgt Tas, die tevens lid is van het uitvoerend comité bij Philips Healthcare. “Die zijn goed voor 80 procent van de zorgkosten. We beschikken over steeds meer mogelijkheden om al dan niet realtime informatie te registreren, te verwerken en uit te wissen waarmee behandelingen beter, sneller en meer op maat kunnen plaatsvinden. Met population health-toepassingen kun je veel beter aan preventie werken, wat niet alleen zorgkosten drukt, maar mensen ook een betere kwaliteit van leven biedt.”
Tweede hoofdstuk digitalisering in de zorg
Uiteindelijk moet het doel zijn om die verschillende vormen van digitale zorg te gebruiken om veel tijd en kosten te kunnen besparen. Philips heeft zelf studies uitgevoerd waaruit blijkt dat een verbetering in zelfbeheer kan zorgen voor een verlaging van 34 procent van de zorgkosten. De heropnames in ziekenhuizen kunnen met 75 procent afnemen en de verblijfsduur in een ziekenhuisbed kan met de helft worden verkleind. “We leren steeds meer en beginnen net aan een tweede hoofdstuk in de digitalisering van de zorg.”