Stormen kunnen enorm destructieve verschijnselen zijn. Zo liep de totale schade bij een zomerse stormbui in Noord-Brabant op tot 267 miljoen euro. Zelfs een gemiddelde zware regenbui kan leiden tot overstromingen van rivieren en beschadiging van infrastructuur. Het Internet of Things kan helpen om het overvloed aan water te managen en zo kunnen we beter omgaan met stormen, zo meent IBM.
Noodweer wordt pas echt een probleem als het overvloedige water nergens heen kan. Het wordt opgevangen door de regenpijpen en afgevoerd naar de rivier. Als onderdeel van een demonstratie op kleine schaal verbond een team, geleid door IBM, sensoren voor vocht, waterkwaliteit, stroming – evenals elektronische ventielen – aan het IBM Bluemix Platform. Bluemix analyseert de data van deze componenten en toont het op een simpel dashboard, zodat het makkelijk is om patronen te herkennen. Op basis van de data kunnen beslissingen worden genomen of geautomatiseerde reacties worden ingesteld op verschillende scenario’s.
Om de druk op rivieren te verlichten, werd het overtollige water in de test omgeleid naar planten in de omgeving. Vochtsensoren in de grond verstuurde data naar Bluemix en vertelden het systeem wanneer water aan de planten te leveren. Het is een flexibel systeem, niet alleen kan je selecteren welke planten water moeten krijgen, ook herkennen de sensoren wanneer er teveel water is in een bepaald gebied. Dat wordt dan gemeld aan Bluemix en vervolgens wordt de toevoer automatisch gestopt, waardoor het omgaan met stormen makkelijk wordt gemaakt met het Internet of Things.