Eigenlijk zijn er maar twee functies voor weerstations. De eerste is dat we graag willen weten wat voor een weer het wordt, zodat we bijvoorbeeld weten of we een paraplu mee moeten nemen. De andere functie is om die weerinformatie te gebruiken om scènes in werking te stellen in een KNX-systeem.
Als we alleen willen zien wat de weersverwachting is, kunnen we de smartphone erbij pakken en op Buienradar of op Weeronline kijken. Alleen als we die weersinformatie nodig hebben om apparaten te activeren in een systeem, moet die informatie wel real time binnenkomen. Of het nou gaat om regen, temperatuur, wind of licht, omstandigheden die continu kunnen veranderen.
‘Windinformatie kan worden gebruikt om een zonnescherm naar binnen te halen, of onder extreme weersomstandigheden de buitenluiken te sluiten’, schrijft , consultant Simon Buddle in KNX Today. ‘Wat willen we bereiken met de informatie over zonsopkomst, zonsondergang en schemering? Waarschijnlijk verlichten we een huis, oprit of willen we genoeg licht voor beveiligingscamera’s. Of misschien willen we onze tuin gewoon mooi verlichten.’ Regen kan heel lokaal zijn, wat dat betreft is het volgens Buddle ook beter om real time data te gebruiken in plaats van af te gaan van een online feed.