Op de CES werden we overspoeld met de hipste smart home gadgets. Van een hulprobot tot waterschadebeveiliging. Hoe mooi sommige van deze apparaten ook mogen zijn, er is één groot probleem: ze werken niet allemaal met elkaar samen. Daarom is een IoT-standaard hard nodig.
Of meerdere apparaten samenwerken is afhankelijk van het protocol waarmee ze communiceren. Zo’n protocol fungeert als het ware als een ’taal’ tussen verschillende apparaten. Op dit moment bestaat er nog geen universele taal voor IoT-functionaliteiten. KNX, Nest, HomeKit, SmartThings, Zigbee en Z-Wave zijn allemaal voorbeelden van protocollen die an sich goed werken, totdat ze samen moeten gaan werken. Er bestaan wel opties om ze met elkaar, en het internet, te laten communiceren, maar dan komen er alweer flink wat extra programmeerwerkzaamheden en extra kosten bij kijken. Ideaal is anders. Tot er een universele IoT-standaard komt moeten we het hiermee doen.
Het goede nieuws is dat meerdere toonaangevende bedrijven achter de schermen hard aan het werk zijn om zo’n IoT-standaard te realiseren. Het Open Connectivity Forum was een initiatief waar grote namen als Intel, Microsoft, Qualcomm, Samsung en Sony zich aan hadden verbonden. Tot een jaar geleden waren deze bedrijven allemaal in kleine groepjes druk in de weer om een oplossing voor bovenstandaard probleem te vinden. Intel en Samsung behoorden tot één groep, genaamd het Open Interconnect Consortium, terwijl Qualcomm, Microsoft, LG en Sony onderdeel waren van de Allseen Alliance. Elk van deze groepen was bezig met het ontwikkelen van een eigen IoT-taal, waardoor standaardisatie, zelfs als ze zouden slagen, nog steeds ver te zoeken zou zijn. Gelukkig beseften deze bedrijven dat ook.
In het afgelopen jaar zijn deze initiatieven daarom samengegaan tot de Open Connectivity Foundation. Alle leden werken nu toe richting één universele taal. “Ik denk dat we hiermee een potentiële drempel voor andere bedrijven om zich bij het initiatief aan te sluiten hebben weggewerkt,” aldus Matt Perry (voorzitter OCF).
Volgens Perry is het dit jaar zaak om concreet producten op de markt te krijgen. Bedrijven die zich aangesloten hebben bij het initiatief zijn hard bezig om standaardgedrag voor productgroepen te implementeren. Denk aan ‘alles uit’ functionaliteit voor verlichting en temperatuurstanden voor slimme thermostaten. “Een standaard is ‘maar’ een standaard. Het wordt pas echt interessant wanneer je echte producten hebt die ook écht allemaal met elkaar samenwerken. Dat maakt het voor andere bedrijven een stuk aantrekkelijker om zich ook bij ons aan te sluiten,” aldus Perry.