Advies geven over mogelijke domotica-oplossingen en vervolgens ook de uitvoering claimen. Volgens technisch dienstverlener Leertouwer is dat ‘de oude wereld’. Desondanks hoopt Leertouwer wel dat haar klanten kiezen voor Conview Care, de domotica-oplossing van het Barneveldse bedrijf.
Zo vaak komt het ook niet voor dat wanneer Leertouwer een advies geeft, de zorgverlener met dat advies de markt opgaat voor een betere deal. Maar aan vendor lock-in wordt niet gedaan, zo vertelt Martijn Zijlstra aan Domotica.nl. “We hebben ook klanten die vragen of ze de technologie zelf kunnen kopen”, legt de sales-medewerker van Leertouwer uit.
Mogen klanten na een intensief adviestraject ‘gewoon’ voor een ander kiezen? “Ja hoor, dat boeit ons niet. Als ze hun eigen installateur willen gebruiken, ga je gang. Daar gaat het niet om. Dat is de oude wereld, de Ascom’s, Verkerk’s en de CLB’s. Die willen al die werkzaamheden inbinden, vendor lock-in heet dat. Wij halen functionaliteit en technologie uit elkaar.”
In de praktijk blijkt dat na zo’n advies, de keuze toch valt op Leertouwer en het Conview Care-pakket dat aangeboden wordt. Conview Care is flexibel opgezet, waardoor het alle protocollen en technieken ondersteunt. Waar verschillende technische oplossingen voorheen los van elkaar werkten, worden deze hier samengekoppeld. Dat kan gaan om zorgoproepsystemen, dwaaldetectie, toegangscontrole of slimme sensoren.
“Wij zijn vooral geïnteresseerd in technologie waar je functioneel iets mee kan”, vervolgt Zijlstra. “Wij zouden het bijvoorbeeld heel erg handig vinden dat wanneer er een alarm in een kamer afgaat, een medewerker een melding krijgt. De medewerker gaat dan kijken hoe het met de patiënt gaat. Het systeem gaat automatisch in de stand van aanwezigheid, waardoor de lichten aangaan, zonder dat de medewerker op een knop heeft gedrukt. Dat is handig, dan draagt de techniek bij aan het proces en de medewerker wordt niet belast. Dat soort functionaliteit en techniek is waar we geïnteresseerd in zijn.”