Het Internet of Things mag dan wel steeds meer mogelijkheden bieden, dat wil niet zeggen dat de kansen even makkelijk te benutten zijn. Momenteel zijn er volgens onderzoeksbureau Gartner 6.4 miljard connected apparaten. Dat aantal gaat de komende jaren alleen maar verder groeien, maar het zal niet zonder slag of stoot gaan om ideeën in de praktijk te brengen.
“Het Internet of Things heeft zeker de potentie om over een paar jaar te bestaan uit miljarden ‘connected apparaten’,” vertelt Erik Peeters. managing director bij KPN, aan KlantContact. Zeven jaar geleden werd voorspeld dat er in 2020 vijftig miljard verbonden apparaten zouden zijn. Ondertussen denken sommigen dat het aantal wat optimistisch is ingeschat. De tegenstroom zit vooral in de toepasbaarheid. Terwijl slimme meters en thermostaten als zoete broodjes over de toonbank gaan, blijven slimme lantarenpalen bijvoorbeeld achter, ondanks de mogelijkheden.
“De belofte van IoT is ontzettend groot”, vervolgt directeur van KPN, dat met LoRa haar eigen netwerk heeft voor het Internet of Things. “Maar bedrijven hebben nog wel wat barrières te nemen. De technologie wordt steeds goedkoper en daardoor worden de business cases op het vlak van IoT steeds beter haalbaar. Ook het realiseren van een proof of concept – de voorfase van innovaties – gaat steeds gemakkelijker. Veel bedrijven zijn actief met het ontwikkelen en testen van nieuwe sensoren en toepassingen. Het grootschalig uitrollen daarvan is echter nog een flinke stap, want daar is het meeste geld mee gemoeid.”