Commerciële gebouwen zitten over het algemeen vol met allerlei HVAC-bronnen. De effectiviteit zit hem vooral in het gebruik van intelligente algoritmes. Veel van de gemiddelde HVAC-systemen hebben dit al, wat kan KNX daaraan toevoegen?
De meeste managementsystemen in gebouwen hebben een centrale processor om de algoritmes en configuraties te beheren. Alleen is het moeilijk om veranderingen te brengen in het systeem, gelet op de uitgebreide programmering die daarbij komt kijken. KNX heeft dat probleem niet, aangezien het gedecentraliseerd is. Elk individueel apparaat heeft de intelligentie om zijn eigen taken te managen.
Dit lijkt misschien gecompliceerd, maar daardoor zijn systeemveranderingen een stuk makkelijker aan te brengen om de boel te optimaliseren. Individuele algoritmes kunnen geïsoleerd worden aangepast, zonder dat de rest van het systeem daar wat van merkt. Daardoor is het makkelijker om na de installatie iets te veranderen. Door zoveel mogelijk systemen in één te stoppen, of KNX als ruggengraat te gebruiken om allerlei systemen aan elkaar te verbinden, kan de programmeertijd flink worden teruggebracht.
Ten volle benutten
‘Zou je verbaasd zijn als ik je zou vertellen dat in de meeste woningprojecten, minder dan 1% van de capaciteit van KNX wordt gebruikt?’, schrijft Mark Warburton van Ivory Egg op KNX Today. ‘Voor degenen die werken met smart homes is het makkelijk te vergeten dat KNX de succesvolste en compleetste oplossing is voor het beheer van commerciële gebouwen.’ Warburton haalt een recent project aan dat is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, om te laten zien wat er mogelijk is, wanneer KNX ten volle wordt benut.
De medische faculteit van de Universiteit van Leicester (zie foto) is het grootste gebouw op het Britse eiland dat is gebouwd met de energiestandaard Passiefhuis (ten hoogste een verbruik van 15 kWh/m² per jaar). Om te voldoen aan die standaard moest de verwarming, verlichting, CO2 en natuurlijke ventilatie in het gebouw worden geautomatiseerd. ‘Het gebouw bestaat uit een complete DALI LED (Digital Addressable Lighting Interface)-besturing, zonwering, HVAC, beveiliging en energiemanagement’, schrijft IBT Controls over het project.
Het artikel vermeldt verder: ‘De verlichting en zonwering werken naast een aanwezigheidssignaal om verschillende modi in te stellen, gebaseerd op data van het weerstation over de positie, hoogte en intensiteit van de zon. Geïntegreerd met de temperatuurfeedback van de KNX-controllers, kan het systeem gebruikt worden om warmte van de zon, gebruikt worden bij het reguleren van de ruimtes. Het alarmsysteem is verbonden met de verlichting, zodat de lichten aangaan, wanneer het alarm geactiveerd wordt.’