Het regelen van goede zorgvoorzieningen is een hoofdpijndossier in Noord-Groningen. De bevolking neemt in rap tempo af en daardoor verschraalt de zorg in het aardbevingsgebied. Het wordt steeds lastiger om de voorzieningen op peil te houden. Door te gaan testen met 5G hopen de noordelingen tot nieuwe oplossingen te komen.
De proefballon is een idee van de Economic Board Groningen en grote namen als KPN, Ericsson en Huawei dragen bij aan het project. De Ambulance Zorg Groningen merkt op dat de zorg zienderogen afneemt in de provincie. Volgens directeur Bert Benthem stijgt het aantal ambulanceritten jaarlijks met bijna tien procent. “Het zijn vooral ouderen, die niemand in hun omgeving hebben om hen naar een zorgverlener te brengen”, zegt hij tegenover de NOS. Door de vergrijzing verwacht Benthem een druk die nog veel verder zal toenemen.
Daarom is de directeur erg blij met de 5G-test, hij ziet voordelen voor de spoedhulp. Zo zouden artsen in ziekenhuizen live kunnen meekijken bij behandelingen van brandwonden. Beelden met 5G zijn haarscherp en zo kan een arts goed beoordelen of een bezoek aan het brandwondencentrum noodzakelijk is. De test zorgt ook veel enthousiasme bij de bewoners in Noord-Groningen. Ze denken mee over mogelijke nieuwe kansen. Bijvoorbeeld een virtueel verzorgingstehuis, waarbij zorgverleners ouderen op afstand in de gaten kunnen houden. Daardoor kunnen de ouderen weer langer zelfstandig thuis blijven wonen.
De Noord-Groningers zijn de eersten ter wereld die op het platteland kunnen experimenteren met het vliegensvlugge internet. In Zuid-Korea en Finland wordt ook al getest met de opvolger van 4G, maar dat gebeurt in stedelijke gebieden. De Europese Commissie heeft als doel gesteld om alle Europeanen vanaf 2025 te hebben aangesloten op 5G.