Van buiten lijkt Huize Schaerweijde een statige en klassieke kantoorvilla. Maar schijn bedriegt. Achter de stokoude muren zit een hypermodern systeem van KNX, waarin vrijwel alles is geautomatiseerd. Het moet de villa in Zeist een stuk aantrekkelijker maken op de moeilijke kantorenmarkt.
De directeur van Schaerweijde Vastgoed was al bekend met de voordelen van KNX en zag kans om het monumentale pand uit 1863 te laten voorzien van de modernste elektrotechniek. “Ik wilde alle functies kunnen integreren en centraal kunnen bedienen”, vertelt Maurice Dinkgreve, die Van Maanen Domotica Solutions inschakelde om het project op poten te zetten. Op de site van het installatiebedrijf vervolgt hij: “Ten tweede verkrijg ik met KNX optimale verhuurflexibiliteit vanwege de mogelijkheden van lokale bediening en verbruiksregistratie. Tot slot – niet onbelangrijk – levert gebouwautomatisering een aanzienlijke energiebesparing.”
Gaandeweg werd duidelijk dat de potentie tot energiebesparing veel groter was dan vooraf werd gedacht. Om die potentie volledig te benutten, liet Dinkgreve een energiebeheersingplan opstellen, waarin gebouwautomatisering een cruciale rol speelt. Nu lukt het om een besparing van 35 procent te behalen met de elektronisch gestuurde spaarverlichting. Op de radiatoren is een thermostaat van Hager geplaatst. Daarmee lukt het om wel 25 procent minder te verbruiken. “De voordelen daarvan zijn niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huurders van belang. We krijgen met dit gebouwautomatiseringsysteem een belangrijk concurrentievoordeel op de verhuurmarkt”, benadrukt de directeur.
Fluitje van een cent
De verwachting is dat tussen de twee en zeven jaar de investeringen in KNX en andere maatregelen zich hebben terugverdiend. Bovendien hoeft er niet radicaal worden ingegrepen om in de toekomst aanvullingen en uitbreidingen aan te brengen in de kantoorvilla. De buskabel ligt open voor elke verandering en wijzigingen in de programmering kunnen ook op afstand gedaan worden. “Het is voor ons misschien een complex project geweest, voor de gebruikers is het zo eenvoudig als het maar zijn kan”, zegt Dinkgreve. “Met een korte handleiding op een A4’tje kan iedereen ermee uit de voeten. De rest wijst zichzelf.”