Bewoners van smart homes verwachten steeds meer van hun smartphones. De Belgische fabrikant Niko wil daar op inspelen met hun connected switch, die dit najaar is gelanceerd. Het doel van de switch is om bestaande woningen slimmer te maken.
“Wat we doen is: we vervangen de bestaande schakelaars door draadloze actoren. Actoren krijgen voeding vanuit de kast en geven rechtstreeks het signaal door naar de lamp. De lichtknoppen vervangen we door draadloze kleefschakelaars, die op muren kunnen kleven. Die sturen draadloos een rf-signaal”, vertelt Tim de Bie, productmanager bij Niko, aan Domotica.nl.
De connected switch maakt gebruik van het Easywave protocol en bestaat uit drie componenten. De draadloze schakelaar die overal is op te plakken. Als tweede de gateway, deze koppelt de schakelaar met de app. Tenslotte is er de draadloze ontvanger. Deze stuurt de lampen, rolluik of zonwering aan. De ontvanger stuurt ten hoogste 32 zenders aan en heeft een bereik van dertig meter.
“Iedereen met een smartphone kan lampen in een omgeving gaan aansturen. Die toepassing is te delen met het hele gezin. Het voordeel is ook dat het licht bij de voordeur aan kan worden gezet, als je op reis bent, zodat het lijkt alsof je thuis bent. En mocht er vergeten zijn om een lamp uit te zetten, dan is dat ook te zien in de app.”
De installatie van het systeem zou niet al te moeilijk moeten zijn. “Dit is voor de meeste installateurs heel eenvoudig. Waarom? De schakeling die je normaal gesproken met een vaste schakelaar maakt, daar gebruik je dezelfde klemmen voor, maar op een draadloze actor. Dan is het alleen nog maar een kwestie van het in de programmeermodus zetten.” Niko biedt een startpakket aan met een draadloze schakelaar en een gateway, waarmee de installateur aan de slag kan.
De programmeermogelijkheden zullen worden uitgebreid met tijdsautomatisering. “Een lamp kan dan bijvoorbeeld na vijf minuten automatisch uitgeschakeld worden op het toilet”, aldus De Bie. En verder in de toekomst? “Ik kan het niet honderd procent garanderen, maar op termijn zal er een specifieke rolluikbediening komen. Nu kan dat met een actor en een draadloze knop. Daar zal een geïntegreerd systeem voor komen.”