De domoticamarkt is booming, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De grootste hindernis is de enorme hoeveelheid aan verschillende standaarden en protocollen. Fabrikanten bedenken vaak hun eigen protocol bij hun producten, maar er zijn ook een aantal open standaarden. Het zijn juist deze standaarden die de technologie verder helpen. We zetten de vijf belangrijkste besturingssystemen op een rij.
KNX
KNX is een van de meest toonaangevende besturingssystemen. De KNX-standaard legt vast hoe sensors en actuatoren met elkaar communiceren. KNX is zowel bedraad als draadloos beschikbaar, toch is het vooral de bedrade versie die succesvol is. KNX is relatief duur, vandaar dat het vooral gebruikt wordt door professionele spelers. KNX richt zich met WeCare ook op de zorgtechnologie.
Z-Wave
Z-Wave is wat laagdrempeliger dan KNX. Het maakt gebruik van de 868MHz-band en behaalt een snelheid tot 100kbit per seconde. Het bereik is ongeveer dertig meter, ideaal voor het thuisgebruik dus. Toch is dat bereik wel te vergroten door data door te sluizen naar andere onderdelen van Z-Wave via het mesh netwerk. Z-Wave is tevens minder storingsgevoelig dan WiFi.
Zigbee
Zigbee vist eigenlijk in dezelfde sloot als Z-Wave. De technologie is wel wat geavanceerder. Zo haalt Zigbee wel 250kbit per seconde op een 2.4GHz-band. Ook het bereik van Zigbee is te vergroten dankzij een mesh netwerk. Het gebruik van Zigbee bleef achter, maar sinds ze losse productprofielen samenbrengen via de 3.0 specificatie is er veel meer mogelijk.
X10
X-10 is de ‘opa’ van het stel. Het is een van de oudste protocollen op het gebied van domotica. Het werd al in 1975 bedacht door Pico Electronics. Net als KNX kan X10 zowel bedraad als draadloos worden toegepast. X10 is goedkoper dan KNX, alleen heeft X10 het nadeel dat het vrij beperkt is in de snelheid. Ook ontbreekt er de bidirectionele communicatie.
DigitalStrom
Het Zwitserse DigitalStrom valt op dankzij de Lego-achtige modules die gebruikt worden. Daarom wordt een chip geplaatst en ze communiceren via een powerline in het bestaande elektriciteitsnet in een woning. DigitalStrom is aan te sturen met een smartphone, maar de gebruiker heeft wel een installateur nodig om de hardware te installeren.