KPN is weer een stap dichterbij de lancering van het protocol LTE-M gekomen. Het telecombedrijf zegt als eerste operator in Europa een succesvolle test te hebben uitgevoerd. KPN kreeg daarbij ondersteuning van netwerkleverancier Ericsson en chipsetfabrikant Qualcomm. Het doel van KPN is om eind 2017 helemaal klaar te zijn om 4G te ondersteunen van LTE-M.
In 2010 begon KPN met haar LTE-netwerk (Long Term Evolution). Daarmee kan met een 3.9G-standaard op hoog niveau data worden overgeschreven. Nu komt daar dus de toevoeging M bij. Die M in LTE-M staat voor Machine Type Communication. Het is de opvolger van de bestaande machine-to-machine toepassingen, legt Techzine uit.
Tot dusver maken die toepassingen nog geen gebruik van 4G, maar van 3G of zelfs 2G. Met de upgrade naar 4G zullen tal van gebruiksscenario’s sneller en beter data kunnen overdragen. Denk daarbij aan mobiele betaalautomaten en slimme meters. Maar ook grootschalige projecten zoals fleet management, waarbij bijvoorbeeld rijgedrag of andere diagnostische informatie gemeten wordt, die op afstand gelezen worden. Dat is zeker handig om het gebruik te meten bij auto’s van de zaak, een gebied waar KPN zich de laatste jaren veel op richt.
Eerder bracht KPN al een ander protocol op de markt: LoRa (Long Range Low Power). LTE-M en LoRa lijken op elkaar in de zin van dat ze beiden gebruik maken van relatief lage frequenties in de 800MHz-band. Daarmee wordt een vrij groot bereik gehaald. Toch zullen beide netwerken elkaar niet in de weg gaan zitten. Het voordeel van LTE-M is dat het twee keer zoveel bandbreedte te bieden heeft voor het versturen van data.
LoRa blijft met maximaal 50 Kbps redelijk beperkt in de bandbreedte. LTE-M gaat daar flink overheen met een bandbreedt tot 1 Mbps. De technologie van LTE-M is krachtiger, maar dat heeft ook zo zijn duidelijke nadelen. De accuduur is bij lange na niet zo duurzaam. Binnen een paar jaar moeten de accu’s van LTE-M al vervangen worden. Accu’s in het LoRa-netwerk kunnen wel tot vijftien jaar meegaan.