We staan aan het begin van een nieuwe industriële revolutie: Industrie 4.0. Het is de vierde technologische revolutie in de geschiedenis en zal de wereld van productie en connectiviteit met elkaar verbinden met het Internet of Things. Het zal compleet veranderen hoe we gaan produceren.
De wereld zoals we die vandaag de dag kennen, is gevormd door drie grote technologische revoluties. De eerste industriële revolutie begon in het Verenigd Koninkrijk aan het einde van de achttiende eeuw. Die revolutie vertegenwoordigde een radicale verschuiving van een agrarische economie naar eentje met mechanische productiemethoden. De tweede periode aan het begin van de twintigste eeuw, zag de geboorte van de fabriek en massaconsumptie. In de jaren zestig openden elektronica en IT de deur naar een nieuw tijdperk van geoptimaliseerde en geautomatiseerde productie. Industrie 4.0 staat voor de vierde industriële revolutie.
Daarin zijn alle denkbare onderdelen in de nieuwe industrie met elkaar verbonden op een netwerk. Machines communiceren hoeveel ze maken, hoever ze in het proces zitten en welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Ook de gefabriceerde producten praten met het systeem en vertellen wat hun status is. Van bovenaf kan bepaald worden, hoeveel er geproduceerd moet worden en de machines passen zich meteen aan.
Op dit moment is Industrie 4.0 meer toekomstmuziek dan de realiteit van de dag. Toch doen beleidsmakers in Nederland al hun best om hier een revolutie te ontketenen. Minister-president Mark Rutte roemde een aantal jaar geleden al de Nederlandse initiatieven van bijvoorbeeld NXP. De premier ziet in het Internet of Things als het ideale wapen om als klein land de concurrentie aan te kunnen gaan met opkomende economieën.
De branche-organisatie van de technologische industrie (FME) bracht al in kaart hoe de Nederlandse industrie ervoor staat en welke mogelijkheden er zijn voor Industrie 4.0. En dat zijn er veel. Want in Nederland zijn we sterk in design, systeemontwerp en logistiek. Toch zijn er nog wel een aantal hordes die genomen moeten worden. De ontwikkeling van de nieuwe technologieën moet sneller, werknemers moeten toegang krijgen tot nieuwe kennis en vaardigheden en de ict-infrastructuur moet worden verbeterd.
Ondanks dat het nog wel even zal duren voordat de volledige potentie van Industrie 4.0 wordt benut, laat dat sommige bedrijven niet onverlet om een beetje te dagdromen. Zo ziet Philips al een scheerapparatenfabriek in Drachten voor zich, waarbij alles van begin tot eind geautomatiseerd is. Kopers scannen hun handen en sturen de foto op. De slimme fabriek analyseert de vorm van de hand en ontwerpt er een handvat bij. Deze wordt ingebouwd in het scheerapparaat en het resultaat wordt naar de klant gestuurd. Het zal nog jaren duren voordat die droom van Philips werkelijkheid wordt. Maar het eerste stipje aan de horizon is gezet.
Bron: DFKI 2011