EXCLUSIEF – KNX wil een voet tussen de deur krijgen bij zorgfabrikanten. Daar zal menigeen verbaasd van opkijken, aangezien het protocol vooral geassocieerd wordt met luxe woningbouw. Toch ziet KNX een kans om ook een plek te veroveren in de zorgmarkt met KNX WeCare. Maar daar is nog wel wat overtuigingskracht bij nodig.
“Zorgproducten hebben vaak een fabrikant specifiek protocol en zijn dus helaas niet te koppelen met KNX”, vertelt Rob van Mil van KNX aan Domotica.nl over de problemen waar zijn bedrijf tegenaan loopt in de zorgmarkt. “Daarom proberen we fabrikanten te overtuigen om KNX aan te sluiten. Het mooiste zou natuurlijk zijn als je een app hebt waar je alles mee kan bedienen, ook je zorginstallatie. Nu heb je voor allerlei toepassingen verschillende protocollen. Met KNX kan je wél alles in een app doen.”
Het probleem is dat er veel kleine fabrikanten zijn, met maar één of twee producten op de zorgmarkt. Voor hen is het vaak te kostbaar om met KNX in zee te gaan. “Zorgproducten moeten een vrij lage prijs hebben om ze aan te kunnen bieden, omdat ze vaak door overheden worden gefinancierd.”
Dat KNX-producten best duur kunnen zijn, steekt Van Mil ook niet onder stoelen of banken. “Een aantal fabrikanten, zeker die met Duitse degelijkheid zoals Siemens en Hager, maken kostbare producten. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook omdat het design mooier is. Als je bij de gemeente aanklopt voor subsidie voor een systeem dat begint bij 2.500 euro, dan is dat al vaak te prijzig.”
Investeringen vragen moed
Uiteindelijk zegt KNX kostenbesparend te zijn, maar die eerste stap moet wel genomen worden. “Dan moet je wel durven te investeren. Dat is vaak de bottleneck. Fabrikanten zouden moeten aantonen dat als je bijvoorbeeld nu tweeduizend euro investeert, dat je de komende vijf jaar kosten bespaart op zorgpersoneel. En dat is nu heel moeilijk aan te tonen. Die business cases moeten nog ontwikkeld worden.”
De groei van KNX-ondersteuning bij zorgproducten blijft dus nog flink achter. “Ik kan nu niet eens fabrikanten noemen die een zorgmatras of valbeveiliging hebben waar KNX inzit”, vervolgt Van Mil. Hij verwacht dat fabrikanten opdrachten gaan missen door vast te houden aan eigen protocollen. “We proberen ze wel te overtuigen door te zeggen dat ze met KNX in een ecosysteem kunnen gaan werken. Vastgoedeigenaren willen vaak alleen een systeem in een gebouw wat een universeel, internationaal geaccepteerde norm is. Als je dat dan niet kan bieden zegt hij al snel: dan neem ik jou niet.”