Een nieuw Internet of Things-project van General Electric (GE) en de Braziliaanse staalfabrikant Gerdau heeft meteen zijn vruchten afgeworpen. De productie is gestegen en de onderhoudskosten zijn gedaald. Het project had een simpel doel: verbeter de productiviteit door het terugbrengen van mechanische fouten en andere problemen.
Wanneer sensoren in de Gerdau-fabriek een plotse stijging in temperatuur detecteerden, kon GE (die de machines maken) het herkennen als een probleem. Dat konden ze doen omdat ze een wiskundig model hebben gebouwd op basis van historische gegevens. Door te monitoren, konden GE en Gerdau zien wanneer een machine op het punt van stukgaan stond. Daarmee kon de staalfabrikant een onderhoud van 72 uur voorkomen.
Het project heeft zich binnen negen maanden uitbetaald door onverwachts onderhoud te voorkomen, schrijft Computerworld. De kosten van het project waren een kleine anderhalf miljoen euro en de verwachting is dat het meer dan vier miljoen euro per jaar zal besparen.
Vier kernpunten van het project:
- Kiezen welke machines te monitoren
- Het vermogen van monitoren in kaart brengen
- Een model bouwen dat voorspellend inzicht geeft
- Data vertalen naar acties in praktijk