Internet of Things zal het leven met dementie voorgoed veranderen. Steeds geavanceerdere technologieën helpen patiënten langer thuis wonen. Dementie is de grootste doodsoorzaak in Nederland. Jaarlijks sterven er ongeveer 12.500 mensen aan de ziekte.
Daarmee is dementie dodelijker dan een hartinfarct of de meest voorkomende vorm van kanker: longkanker. Maar een nieuwe aanwas van connected devices kan nieuwe mogelijkheden bieden om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, dat schrijft The Guardian. Internet of Things-apparaten verzamelen en behandelen data in real time.
Technologische vernieuwing zijn bijvoorbeeld: weegschalen die de vochtregeling van een patiënt controleren. Of slimme portemonnees die bijhouden hoeveel pillen er uit een doordrukstrip gehaald zijn. Er zijn flesjes die zich ontdoen van de juiste hoeveelheid medicatie op het juiste moment en patiënten krijgen reminders op hun smartphones.
Ook zijn er sensoren die aan een stoel kunnen worden gemonteerd, die meten hoelang iemand al aan het zitten is. Al deze data wordt dan verzameld en dankzij geautomatiseerde algoritmes worden de resultaten gedeeld met de betrokken artsen en verzorgenden.