De wereld van de elektrische installatie zal de komende tien jaar erg veranderen. Hager ziet de elektrowereld de komende vier jaar op drie gebieden verschuivingen maken: duurzame energie, Internet of Things en zelfstandig wonen. Deze ontwikkelingen betekenen ingrijpende veranderingen voor de installateur.
Het werkveld van de installateur zal breder worden, zo stelt Hager in haar visierapport. Hij zal meer tijd moeten investeren om op de hoogte te blijven van een wereld die steeds sneller verandert. Bedrijven worden gedwongen steeds meer kennis te vergaren over de samenhang van allerlei systemen. In die zin wordt de rol van de installateur wellicht overgenomen.
Daardoor verschuift het werk van de installateur. Het zal steeds minder een uitvoerende rol worden. Bij het uitvoerende installatiewerk komen er straks ook andere werkzaamheden kijken. Het zal worden uitgebreid met programmeringen en configuraties van een systeem. De installateur zal in plaats van die uitvoerende kracht, steeds meer adviserend en dienstverlenend worden.
Het werk van de installateur gaat lijken op die van een IT-er. Een elektrotechnische wooninstallatie draait straks niet alleen meer om de energievoorziening. Een installatie is nooit helemaal af, het is een doorlopend proces dat continu gewijzigd wordt. Daarmee kan een antwoord worden gegeven op de wensen en eisen van de eindgebruikers.
Veranderende woning
Een cruciale factor bij deze trends is de woning. De woning is de plek waar veel van de energie wordt verbruikt voor koeling, verwarming en verlichting. Ook wordt er energie opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. De auto kan in of bij de woning worden bijgeladen. Wanneer er meer zonnepanelen op de daken staan van Nederlands woningen, zal er op een zonnige dag een overschot aan energie ontstaan. Als iedereen tegelijk zijn auto aan de lader heeft in december, dreigt juist een tekort.
Vraag en aanbod moeten dus op elkaar worden afgestemd. Niet alleen de panelen en laders kunnen slim zijn. Zo kan een wasmachine verbonden zijn met internet. Die krijgt een seintje wanneer de zon later dan verwacht gaat schijnen en stelt daarop een andere starttijd in.
Een intelligentere woning is ook noodzakelijk voor mensen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Deze groep zorgbehoevenden wordt steeds groter. Met enkele kleine aanpassingen kan een woning comfortabeler en toegankelijker worden. In de toekomst kunnen speciale sensoren in een woning, aangevuld met allerlei data, het mogelijk maken om direct een alarmmelding te maken wanneer er iets aan de hand is. Zo houdt de domotica een oogje in het zeil en biedt het in nood een helpende hand.
[socialpoll id=”2403494″]