De toekomst van de gezondheidszorg zit in data analyse. Dat zeggen experts in het financiële magazine Forbes. Op dit moment is er op het gebied van domotica al veel vooruitgang geboekt. Maar wat data analyse betreft staat de medische wereld eigenlijk nog maar in de kinderschoenen.
Op elk moment van de dag verzamelt eCare21 duizenden beetjes gezondheidsdata van meer dan duizend oudere mensen. En dat doet het op afstand. Het telehealth-systeem gebruikt smartphones, Bluetooth en sensoren om informatie binnen te krijgen van zaken als bloeddruk, fysieke activiteiten en gewicht. Die gegevens krijgt de arts dan te zien op een dashboard, zodat hij de gezondheid van een patiënt in de gaten kan houden. Alwaar hij of zij data analyse kan doen, al is hij vele kilometers uit de buurt.
Het blijkt een ontzettend waardevolle service te zijn. Echter zegt Vadim Cherdak, CEO van eCare21, dat we nog maar aan het begin staan van data analyse. Zodra zijn bedrijf samenwerkt met een big data-organisatie, zal het nog veel meer belangrijke inzichten gaan geven. Cherdak verwacht dat door de data grondig te analyseren, er beter advies op maat geven kan worden aan patiënten en zorgverleners. Maar omdat de industrie nog in de pioniersfase zit, weet niemand nog hoe het beste om te gaan met al die data.
In Nederland zijn er veel mogelijkheden om de gezondheidszorg online te regelen, alleen blijft het gebruik ervan achter. Uit de eHealth-monitor 2016 geeft 75 procent van de huisartsen aan dat online een herhaalrecept aangevraagd kan worden, terwijl slechts 16 procent van de patiënten daar gebruik van maakt. Zestig procent van de huisartsen laat patiënten online vragen stellen en slechts zes procent van de zorggebruikers doet dat.
Met een vergrijzende bevolking, een tekort aan artsen en een toenemende vraag om chronische ziekten te behandelen, kan zorgtechnologie een belangrijke rol spelen. De uit de pan rijzende zorgkosten moeten ook onder controle worden gehouden. Daar ligt een grote kans.
Mordor Intelligence voorspelt dat de wereldwijde eHealth-markt in 2020 meer dan dertig miljard euro waard zal zijn.
EarlySense is een medisch technologisch bedrijf dat onder andere op afstand de hartslag kan meten. Directeur Avner Halperin zegt dat ondernemers hun balans moeten bewaren tijdens het koorddansen. “Als je eenmaal je eerste toevoeging laat zien, moet je systeem kloppen als onderdeel van het gehele ecosysteem. Monitoren is niet interessant”, zegt hij in Forbes. “Het gaat om de uitkomst.”