Gratis wonen, het lijkt een idee voor met waanbeelden. Toch gaan enkele grote spelers de uitdaging aan met het project ‘Expeditie Gratis Wonen’. Het doel is om uiteindelijk geld te gaan verdienen met gratis wonen. Expeditie Gratis Wonen is een gezamenlijke opzet van AM, BAM Woningbouw, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab en ging in november van start.
Projectleider Rick van den Bos vindt wonen veel te duur geworden en ziet te weinig innovatie. “In de afgelopen 100 jaar hebben we weinig aan huizen veranderd: we bouwen bijvoorbeeld nog steeds woningen van voornamelijk bakstenen en beton. Met Expeditie Gratis Wonen zoeken we naar manieren waarop we klanten gratis kunnen laten wonen. Het gaat hierbij om zowel huurders als kopers”, vertelt Van den Bos op de website Duurzaam Gebouwd.
Van den Bos hoopt met het initiatief ‘de AirBnB of Über van de bouw’ te worden. “De moederbedrijven willen niet wachten tot een andere partij de bouwsector ontwricht, ze willen die partij zelf creëren. In zekere zin wil ik dus met de groep van zo’n 40 personen, de 4 teams, concurreren met diezelfde bedrijven.”
De projectleider heeft daar met name startups bij nodig, die niet per definitie uit de bouwsector hoeven te komen. “Startups zorgen voor de meeste innovaties. Wij willen diverse innovaties met elkaar laten integreren. We zoeken actief naar partijen uit bijvoorbeeld de tech-, new materials- en mobiliteitssector.”
Vier teams gaan vanuit een eigen categorie werken aan een concept dat gratis wonen mogelijk moet maken. Een team probeert woningen zo goedkoop mogelijk te maken met digitaal wonen. Een ander team zoekt naar een evenwicht tussen wonen in de stad en daarbuiten. Ook wordt er bekeken of met slimmere materialen en productie, de kosten van constructie met de helft terug te brengen. Tenslotte moet de stad bereikbaar gehouden worden, vooral voor de jonge stedelingen.
Wat zou gratis wonen betekenen voor de installateur? En wat kan de installateur doen om woningen goedkoper te maken? Laat je mening achter in de comments.