Ontwikkelingen op het gebied van het Internet of Things gaan razendsnel. Zo heeft o.a. KPN in een half jaar tijd een compleet dekkend LoRa-netwerk gelanceerd in Nederland. Maar niet alleen KPN draait op volle toeren, ook andere ontwikkelaars zijn hard bezig om hun slag te slaan in de wereld van IoT. Zo heeft Tele2 in samenwerking met Aerea een IoT-netwerk in Nederland gebouwd en lanceerden T-mobile en Vodafone deze zomer grootse plannen op basis van de Narrowband-IoT techniek.
Systeemarchitect Henk Hazeleger schrijft in een blog dat hij grote verwachtingen heeft van de laatstgenoemde techniek. “Deze ontwikkeling maakt gebruik van bestaande GSM antennes en is een ontwikkeling op LTE dat uiteindelijk de basistechnologie voor de nieuwe 5G netwerken vormt. Dat de IoT netwerken snel ‘in de lucht’ worden gezet is logisch, wachten op de beste oplossing is immers geen optie.” Een ongelukkig gevolg van deze strategie is het gebrek aan een vaste ‘standaard’. Zo zijn op dit moment o.a. Narrowband-IoT en LoRa hoopvolle standaarden voor IoT-toepassingen, maar staat nog zeker niet vast welke de langste adem heeft. Idealiter gaan we in de toekomst beschikken over een open standaard met een hoge interoperatibiliteit.
Op weg naar interoperatibiliteit met een open standaard
“De NB-IOT techniek zou er wel eens voor kunnen zorgen dat we LoRa heel snel weer vergeten zijn,” aldus Hazeleger. “LoRa is m.i. teveel ingezet als een commercieel model waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de vendor lock-in uiteindelijk wel eens killing kan worden. We weten immers met z’n allen dat de toekomst ligt in open standaarden.”
De Open Connectivity Foundation is al een flinke tijd bezig met het ontwikkelen van een open standaard op basis van een set open specificaties en protocollen. Hiermee hopen ze interoperatibiliteit binnen de IoT-wereld te brengen. Op dit moment is het namelijk nogal een warboel van protocollen. Zo zijn er grote partijen die proberen de positie van marktleider in te nemen, terwijl andere grote ICT-partijen zoals Microsoft, Intel, Cisco en IBM zich aangesloten hebben bij de Open Connectivity Foundation om zo tot een open standaard te komen.
De lessen van KNX
In een ideale situatie kan ieder smart device met een ander verbonden apparaat communiceren. Vooral in de ICT-wereld is dat nog lang niet het geval. In dat opzicht kunnen ze nog veel leren van de open systemen met een hoge interoperatibiliteit uit de gebouwautomatisering, zoals KNX.
In de vroege jaren 90 zijn met Batibus, EIB en EHS de voorgangers van KNX ontstaan. Deze drie heel belangrijke oplossingen voor woning- en gebouwautomatisering van Europese herkomst hebben in 1997 besloten om te fuseren en gemeenschappelijk de markt voor intelligente woningen te ontwikkelen. Het doel hierbij was de ontwikkeling van een nieuwe industriële standaard die als internationale standaard werd erkend. De KNX-specificatie werd in het voorjaar van 2002 door de nieuw opgerichte KNX Association gepubliceerd. Hopelijk is een soortgelijke open standaard ook op het gebied van grootschalige IoT-netwerken haalbaar.