Amsterdam Smart City kan op veel steun rekenen uit het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van MIT Sloan Management Review, een afdeling van de technische universiteit in Massachusetts. De onderzoekers volgden de stappen die Amsterdam genomen heeft sinds 2009 om een innovatieve smart city te worden.
Amsterdam Smart City bestaat uit acht categorieën: smart mobility, smart living, smart society, smart areas, smart economy, big/open data, infrastructuur en living labs. Veel van deze projecten worden geïnitieerd door aandeelhouders buiten de overheid. Als voorbeeld noemt het rapport de GPS-data die de stad gebruikt. Deze navigatiesoftware en technologie worden verzorgd door een Amsterdams bedrijf dat helpt om live de verkeersflow in kaart te brengen.
Het rapport looft de voorlopersrol die Amsterdam bekleedt betreft smart cities. Inmiddels zijn er al meer dan tachtig pilotprojecten gestart in de hele stad, die inspelen op het dagelijkse leven in Mokum. In april van dit jaar won Amsterdam de prijs van meest innovatieve stad van Europa. Met de bijbehorende €950,000 aan prijzengeld, zal Amsterdam de innovatieve pogingen verder gaan opschroeven.