De donkere dagen zijn weer aangebroken en de politie waarschuwt voor de verhoogde kans op inbraken. Een goede inbraakbeveiliging is noodzakelijk. Traditionele oplossingen helpen nog steeds, zoals de sleutels niet in het slot te laten of dure materialen uit het zicht te houden. Echter met domotica krijgt inbraakbeveiliging een nieuwe dimensie. Domotica.nl zet de vijf beste maatregelen op een rij.
Een inbraakalarmsysteem is inmiddels ondenkbaar in een woning die een prioriteit maakt van inbraakbeveiliging. Het is een elektronisch veiligheidssysteem dat waarneemt wanneer een indringer zich op onbevoegd terrein begeeft. Een alarm gaat af, dat kan zowel thuis zijn, als op een andere locatie, bijvoorbeeld op een alarmcentrale.
Een sirene is een weinig subtiele, doch effectieve manier om een inbreker buiten te houden. De draadloze sirene (bijvoorbeeld uitgerust met Z-wave) geeft een duidelijke waarschuwing door veel geluid te maken en licht te geven als de sensor wordt geactiveerd. Zo’n sirene gaat vaak ook af als iemand het probeert te saboteren.
Om zicht te blijven houden wat er in en rond het huis gebeurt, is het verstandig een slimme beveiligingscamera te installeren. De beelden zijn dan ook live te volgen, mits de beeldkwaliteit in orde is.
Met domotica kan je ook heel goed doen alsof je thuis bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Bij afwezigheid, kan er met een tijdschakelklok een variabel tijdschema worden ingesteld, op basis van wanneer de zon opkomt en ondergaat. Dan springen tijdig de lampen aan en uit en de gordijnen gaan open en dicht.
Een paniekschakelaar is een knop die boven het bed wordt geïnstalleerd. Het kan dienen om het hele huis in nachtstand te zetten. Bij onraad, kan er met één druk op de knop alle lampen in huis aan worden gezet, wat een eventuele inbreker zeker weg zal jagen.