Met zijn innovatief idee heeft een Amerikaanse jongen een revolutie teweeg gebracht in de medische wereld. De opa van de jongen lijdt aan dementie en gaat ’s nachts regelmatig aan de wandel. De jongen ontwikkelde speciaal voor zijn opa sokken met een alarm: de SafeWander.
Herhaaldelijk stapte de opa van de jonge uitvinder Kenneth Shinozuka, uit zijn bed. Om te koken of omdat hij het huis uit wilde. Daarmee bracht de oude man niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook zijn medemens. Kleinzoon Kenneth kon het niet langer aanzien en ging aan het werk. Hij ontwikkelde de SafeWander dat via Bluetooth een bericht stuurt naar de mobiele telefoon van een familielid. Die wordt daardoor op de hoogte gesteld van een mogelijk risico.
Bron: SafeWander
De sokken hebben kleine druksensoren, die melding maken via GPS-trackers zodra een patiënt ’s nachts naast zijn of haar bed staat. Omdat de Bluetooth-overdracht van gegevens weinig energie kost, zijn de sokken ook zeer energie-efficiënt en gaan de batterijen lang mee. Na de octrooiaanvraag van Shinozuka kreeg de uitvinder veel aandacht van ziekenhuizen en verpleeghuizen in zijn land. Inmiddels worden de sokken op grote schaal gebruikt.