Advocatenkantoor Nauta Dutilh heeft spiksplinternieuwe klimaatbeheersing in haar nieuwe gebouw. Daarmee is er vrijwel volledige controle over het klimaat in het pand. Naura Dutilh heeft haar kantoor midden op de Amsterdamse Zuidas staan. Deze zomer werd het gebouw opgeleverd.
Van binnen werd een bijna onzichtbare klimaatinstallatie opgenomen. De voordelen van het nieuwe gebouw zitten in de details. Letterlijk, want met grote precisie zijn de klimaatregelingen te volgen. Tot op de minuut. “Onze meet- en regeljongens van het onderhoud zaten wel een beetje te likkebaarden. Die kunnen per vertrek zien wat er gebeurt”, vertelt Jan de Wit van installateur Bosman.
Ondanks de moderne apparatuur hadden de advocaten wel het een en ander aan te merken. Tijdens de warme nazomer werd het de werknemers een tikje te heet. Projectleider De Wit denkt dat de mensen onrealistische verwachtingen hadden. “De klachten hadden meer te maken met een bepaald verwachtingspatroon dan met de daadwerkelijke installatie”, meent hij tegenover Bouw en Uitvoering. “Het is wel jammer, we hebben precies gemaakt waar men om vroeg, maar vervolgens zijn er klachten.”
Architectuur
Rogier Hendrikse van system integrator Celsius Benelux heeft een verklaring. “Ontwikkelaars hebben een ander blikveld dan toekomstige huurders. En ontwikkelaars slagen er niet altijd in om de wensen zo te omschrijven dat alle technische partijen weten wat er moet komen.” Naast de installatie zijn de architectuur en aankleding van het gebouw van cruciaal belang of klimaatbeheersing een succes wordt. Het pand van Nauta Dutilh bestaat voor een aanzienlijk deel uit glas. Licht wordt tegengehouden dankzij rolgordijnen. “Achter de lichtwering liep het deze zomer tijdens de heetste dagen op tot 35 graden. Dat krijgen we niet volledig weggekoeld”, stelt Hendrikse vast.
Volgens Hendrikse is er voor een middenweg gekozen tussen een energiezuinig systeem en een comfortoplossing. Hij zegt dat het gaat om een optimale afstelling. “De werkplek moet comfortabel zijn en het totale systeem energiezuinig. Dat is ook de reden waarom er geen hele zware koelsystemen zijn aangebracht.”