De voordelen van eHealth zijn ondertussen vrij duidelijk. Ouderen kunnen langer zelfstandig thuiswonen, mensen blijven langer gezond en vitale functies kunnen continu gemonitord worden. Juist dit laatste voordeel brengt enkele ethische dilemma’s met zich mee. Hier dienen onderzoekers die zich bezighouden met onderzoek naar eHealth rekening mee te houden.
Dit concludeert ook Martine Breteler, Product Researcher FocusCura. Zij is bezig met een onderzoek naar eHealth en stuit op enkele ethische dilemma’s waar ze zich over dient te buigen. Ze schrijft hierover in een interessant blog. Hier schetst ze mogelijke scenario’s die deze ethische dilemma’s blootstellen.
Dilemma’s bij onderzoek naar eHealth
- Betrouwbare metingen
“Stel je hebt een ‘slimme pleister’ die continue de vitale functies van een patiënt kan meten, maar welke nog niet gevalideerd is. Dan wil je eerst onderzoeken of deze dus te valideren pleister wel betrouwbare meetwaarden geeft, zonder dat je meteen de mogelijk foute meetwaarden stuurt naar de verpleegkundigen.” - 24/7 metingen
“Maar, hier zitten we wel met een ethisch dilemma van nieuwe innovatieve technologie. Op een verpleegafdeling waar verpleegkundigen normaal gesproken eenmaal per dienst (van 8 uur) de vitale functies meten, komt nu opeens continue informatie van vitale functies beschikbaar. In combinatie met onbetrouwbare metingen kan dit gevaarlijke situaties opleveren. De aandacht van verpleegkundigen gaat dan uit naar de verkeerde patiënt. Laat staan dat we nog niet hebben onderzocht hoe welke informatie, op welk moment aan de verpleegkundigen wordt gecommuniceerd.” - Voorspelbaarheid
“Maar wat als één van de wearables achteraf gezien tóch de achteruitgang bij die ene patiënt had zien aankomen? Dit onontgonnen gebied laat eens te meer zien dat de situatie op dit moment op de verpleegafdeling, waar hoog-risicopatiënten liggen, ook niet dekkend is om achteruitgang bij patiënten tussen de controles door te herkennen. De wens om dit anders te doen, ook onder verpleegkundigen, is dan ook groot.”