Hoe kunnen we genoeg voedsel verbouwen met een krimpend landbouwareaal? Hoe kunnen we iedereen voorzien in genoeg drinkwater? Hoe maken we de transitie naar een veilige, schone en betrouwbare energievoorziening en industrie? Het CO2 smart grid biedt uitkomst! Door een slim netwerk te ontwikkelen dat bronnen, gebruikers en buffers van CO2 met elkaar verbindt is het mogelijk om CO2 te beperken op een nuttige en verantwoorde manier.
Tijdens de Nationale Klimaattop 2016, gehouden op 26 oktober, heeft een groep van 26 bedrijven, organisaties en overheden een overeenkomst getekend die zich richt op het drastisch verminderen van CO2 uitstoot in Nederland. Dit doen ze door het ontwikkelen van een CO2 smart grid.
Het westelijke deel van ons land biedt namelijk een perfecte kans om de transformatie richting een duurzaam beleid te starten. De nabijheid van de eerste en vierde haven van Europa, het snel uitdijende spectrum van CO2 toepassingen en de juiste publieke context zorgen voor het perfecte momentum van ’s werelds eerste CO2 smart grid. Meerdere, grote industriële complexen produceren CO2 die kan worden afgevangen. Een ondergrondse structuur levert al grote hoeveelheden CO2 aan de glastuinbouwclusters. Hier wordt het gebruikt als meststof voor gewassen. Die infrastructuur kan efficiënt worden vergroot en uitgebreid met buffers.
De grote hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer wordt uitgestoten door menselijk handelen veroorzaakt klimaatverandering. Deze bedreigt onze kwaliteit van leven en veiligheid, en die van volgende generaties. Dit is door (inter)nationale overheden onderschreven, zoals bijvoorbeeld op de COP21-klimaatconferentie vorig jaar in Parijs. Daar zijn grote emissiereducties beloofd. In Nederland wordt er bijvoorbeeld gestreefd naar een reductie van 85-95 procent in het jaar 2050.
Dus, het is aan de inwoners én het bedrijfsleven om aan de slag te gaan met CO2 beperkingen. Iedereen zou de verantwoordelijkheid moeten voelen om hier zo effectief mogelijk aan mee te werken. Lees hier alles over het plan.