De renovatie van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Atlas genaamd, staat geheel in het teken van duurzaamheid. Na de renovatie zal dit gebouw het duurzaamste gebouw in het onderwijs ter wereld zijn.
Het plan voor de renovatie is om Atlas uit twee compartimenten te laten bestaan. De bovenbouw is het eerste compartiment. Deze biedt plaats voor de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering en Innovation Sciences en (staf)diensten van de TU/e. De onderbouw van Atlas is het tweede compartiment en zal behalve zalen en studieplekken een zogenoemde foodcourt en de ‘University Club’ huisvesten. Ook het College van Bestuur neemt intrek in Atlas.
Duurzaamheid als uithangbord
Alles bij de renovatie van Atlas staat in het teken van duurzaamheid. Het vernieuwde Hoofdgebouw wordt hét icoon van de verduurzaming van de TU/e campus en de Universiteit. Zo wordt 80% van de CO2-uitstoot van het gebouw teruggedrongen, onder andere door Warmte Koude Opslag (WKO), slimme en volledig transparante gevels die het klimaat reguleren en een intelligent systeem met LED-verlichting. Bouwpartners en universiteit willen met het Atlas-project als eerste in Nederland het BREEAM Outstanding certificaat voor een gerenoveerd onderwijsgebouw halen. BREEAM is een internationaal meetinstrument voor de duurzaamheid van gebouwen.